

Legea nr. 296 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cea care reglementează printre multe altele și extinderea obligativității utilizării Ro e-Factura, a fost publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 977 din 27 octombrie 2023.
Începând cu data de 1 iulie 2024, între persoane impozabile stabilite în România, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii impozabile în România, efectuate în relația B2B, sunt considerate facturi numai facturile transmise prin
sistemul RO e-Factura. Ca atare, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt înregistrați în scopuri de TVA sau nu, și operatorii economici – persoane impozabile nestabilite în România, dar înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să transmită facturile emise pentru livrările de bunuri și prestările de servicii impozabile în România, efectuate în relația B2B, în sistemul RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu
înregistrați în Registrul RO e-Factura (mai puțin pentru anumite operațiuni scutite de TVA). Obligația revine inclusiv instituțiilor publice. Nu este necesară transmiterea facturilor precizate mai sus, către beneficiari, dacă atât furnizorul, cât și beneficiarul sunt înregistrați în Registrul RO e-Factura.
Peste 500 clienți au achiziționat deja conectorul RO e-Factura de la Transart
Conectorul RO e-Factura dezvoltat de Transart este folosit de peste 1 an de zile de peste 370 clienți de B-Org ERP si Neomanager și include funcționalitățile necesare pentru generarea facturilor în formatul XML specific sistemului ANAF RO e-Factura. Împreună cu un partener, soluția propusă de Transart se poate realiza un sistem care poate fi configurat să automatizeze complet încărcarea tuturor documentelor, declarațiilor solicitate de ANAF, via SPV-ul privat al companiei. Ca element distinctiv, la solicitarea clientului, soluția propusă de Transart poate fi extinsă și configurată pentru a automatiza și procesul de import în ERP Transart al facturilor furnizor primite prin intermediul sistemului RO e-Factura.
Extinderea obligației de a comunica facturile în sistemul RO e-factura
Printre multe alte măsuri, prevederile din art. LIX și LXV din Legea Nr. 296, vin să reglementeze și extinderea utilizării sistemului RO e-Factura. Într-o primă etapă, se reglementează situația pentru primele 6 luni din anul 2024, astfel încât pare a fi doar o aplicare limitată a sistemului la 6 luni, iar ulterior, se revine la extinderea sistemului.
Anterior acestei legi (Nr 296 / 27 oct 2023), prin OUG nr. 120/2021 era reglementat sistemul de comunicare electronică a facturii RO e-factura. Sistemul RO E-Factura era obligatoriu pentru livrările către unele autorități publice (B2G – Business to Government), iar pe B2B pentru facturile ce conțin produse cu risc ridicat (de evaziune) și facturile emise de unități turistice pentru servicii decontate cu vouchere de vacanță.
Iată cele mai importante aspecte identificate de noi în noua lege, extrem de stufoasă și greu de citit, referitoare la generalizarea utilizării sistemului RO e-Factura:
poate fi
conectroul RO
Ești interesat să implementezi aplicațiie dezvoltate de Transart în compania ta? Contactează-ne.
Abonează-te la Newsletter-ul nostru
Fără spam, doar notificări și update-uri despre produsele și serviciile Transart.