Actualizări în modulul de SALARIZARE din perioada Martie – Mai 2020

Zile libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor în cazul închiderii temporare a unităților de învățământ

Transart isi anunta clientii de disponibilitatea unui nou kit care contine modificari legislative ce vizeaza in principal actualizarea declaratiei D112 din aplicatia de salarizare precum si cateva optimizari in aplicatia de gestiune. Sunt vizate produsele din gama ERP Transart: B-Org si neomanager.

În aplicație s-au implementat prevederile Legii 19/2020 și ale Hotărârii 217/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor atunci când apar situații în care unitățile de învățământ sunt închise temporar.

Astfel, în fereastra de pontaje este disponibil un nou tip de pontaj, numit Zile libere SU Copii (zile libere acordate pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii școlilor), cu procent implicit 75%. La selectarea acestui tip de pontaj se va propune în câmpul Sumă, 75% din salariul de bază al salariatului, plafonat la 75% din câștigul salarial mediu brut. Această sumă este supusă contribuțiilor și impozitării. Suma brută și suma netă aferentă zilelor libere pentru supravegherea copiilor sunt evidențiate pe Statele de plată și pe fluturașii de salarii.

Șomajul tehnic în condițiile situației actuale

S-au implementat în aplicație prevederile privind șomajul tehnic din OUG 30/2020 actualizată cu OUG 32/2020 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul actual al situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

De asemenea, s-a realizat Anexa 2 din ordinul 741/2020 (Lista persoanelor cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă, din inițiativa angajatorului potrivit art 52 alin (1) lit. c) din Legea 53/2003 – Codul muncii), pentru care se solicită acordarea sumelor necesare plății indemnizației prevăzute la art. XI alin. (1) din OUG 30/2020. Se gasește la Rapoarte, Declarații, Formulare/Adeverințe, interogarea Șomaj tehnic și raportul Șomaj tehnic – Anexa 2.

Conform art. II al OUG 48/2020, pentru sumele aferente șomajului tehnic și zilelor libere supraveghere copii nu se aplică scutirile de impozit și facilitățile pentru sectorul construcțiilor. Aplicarea acestor prevederi se face începând cu salarizarea lunii Martie 2020, deoarece  la aliniatul 2 al art. II se precizează că prevederile aliniatului 1 se aplică indemnizațiilor acordate din bugetul de asigurări pentru șomaj sau bugetul de stat începând cu luna aprilie 2020.  Cu alte cuvinte, cererea pentru șomajul tehnic aferent lunii martie 2020 se va plăti din bugetul de șomaj în luna aprilie 2020 (suma acordată este în aprilie 2020).

S-a realizat un stat de plată separat pentru șomajul tehnic numit Stat Plată Șomaj tehnic. Acesta cuprinde salariații care au fost în șomaj tehnic, sumele brute de șomaj tehnic, contribuțiile și impozitul aferent șomajului tehnic, precum și suma netă aferentă șomajului tehnic. Atenție: șomajul tehnic de pe statul de plată este șomajul tehnic integral (cu contribuțiile aferente), nu doar cel suportat de la bugetul de șomaj tehnic.

S-a realizat exportul .xml pentru D112, care cuprinde orele, zilele și sumele aferente pentru Zile libere SU Copii și respectiv Șomaj tehnic

Program de salarizare - D112 actualizata

Stare D112. Cum afli online dacă fiscul a primit declaratia 112 depusă

Stare D112 este o aplicația online de pe situl ANAF pe care contabilii o utilizează ca să vadă dacă Fiscul a primit declarațiile depuse în ultimele trei luni. Stare D112 poate fi accesată aici.

Cere o ofertă personalizată a aplicației de Salarizare!

Citește detalii